Most már mindent tudok a napelemrendszerekről!

Szerintem, nincs annyi energia a világon, ami nekem elég lenne. Annyi teendőm van, és annyi mindennel foglalkozom egyszerre, hogy már nem is emlékszem, mikor tudtam magam kialudni igazán. Reggelente úgy érzem, hogy tele vagyok energiával és tettvággyal, majd kicsattanok, aztán fél óra múlva, mintha minden köddé vált volna. Szerencsére egy kis kávé mindig segít, és újra lendületbe jövök, de nem hazudok, hamar elfogy. Ha találnék végre alkalmat egy kiadós pihenésre, akkor egészen biztos helyreállna a rend, de így nem igazán érzem magam 100%-osnak. Mindig mondták nekem, hogy ne akarjak felnőtt lenni, de persze, mint minden gyerek, én is erre vágytam. Nyilván, amíg az ember még a 20-as évei elejét tapossa, már felnőtt, de általában nincs rajta akkora felelősség. És hohó, ez a pár év, úgy elrepül, észre sem vesszük, és jön a munka, a továbbképzések, a tanulás, aminek ugye sosincs vége, aztán idővel a család és miegymás. Nem mondom, hogy nem mennék vissza pár évet az időben, de hát na, ez van, ezt kell szeretni, és azért ennek is megvannak a maga szépségei.

Nemrég például egy barátnőmnek segítettem költözni, külföldön élt a szüleivel, de úgy döntött, hogy haza jön. Szóval kivezettem külföldre, aztán együtt jöttünk haza, két megpakolt autóval. Az is elég kimerítő volt, hát még a ház berendezése és rendbe rakása. De sebaj, kávé és energiaital, mindent megoldott. Az első hónap után, nagyon panaszkodott Laura, hogy iszonyat magas a villanyszámlája, és muszáj valamit kitalálnia, hogy spórolni tudjon. Majd megcsapta egy isteni sugallat, és arra jutott, hogy napelemrendszert fog rakatni a tetőre. Külföldön “nagy divat”, nagyon népszerű és szeretik is az emberek, egyre több van belőle, már nem csak családi házakon, hanem cégek körében is kezd elterjedni. És hát ugye, akinek van egy ilyen “szerkezete”, annak nem kell villanyszámlát fizetnie, vagy csak elképesztő apró, kis összegeket, szóval tökéletesen lehet vele spórolni, és magának a rendszernek az ára is megtérül kb. 10 év alatt. Ami pedig azután következik, az már színtiszta spórolás. Tőlem is megkérdezte, tudok-e neki ajánlani valami megbízható céget, akik napelemrendszerekkel foglalkoznak, de sajnos nem tudtam, úgyhogy egy jó kis kutatás vette kezdetét.

Végül szerencsére rátaláltunk a napelempalyazatok.hu weboldalára. Az oldal a Pentele Solar Kft. nevű céghez tartozik és már régóta foglalkoznak napelemek telepítésével. A honlapjuk nagyon jól áttekinthető és könnyen kezelhető, ráadásul nagyon informatív is, ami szerintem nagyon fontos. Egy weboldal nagyon sokat elárul az adott cégről, nálam például szóba sem jöhet, hogy egy igénytelen oldallal rendelkező cégtől rendeljek akár terméket, akár szolgáltatást. De ez ugye nem volt az, úgyhogy az első benyomás pozitív volt, átment ezen a szűrőn.

Mivel sok mindent megtudtunk a napelemekről, így egész jól képbe kerültünk mindennel, ami ezzel kapcsolatos. Például, tudjuk már azt is, hogy a napelemrendszer egy elég komplex kis dolog, és a működése egyszerűbb, mint gondoltam. Mármint a működési elve. Korábban azt hittem, hogy vannak a panelek, az megtermeli az áramot és kész. De ennél azért egy fokkal bonyolultabb a dolog: a napelem panelek segítségével csupán egyenáram termelődik, ami a háztartásoknak nem jó, mert semmi nem fog működni. Ugyanis az elektromos berendezések nem egyenárammal, hanem váltakozóval működnek. Ahhoz, hogy ezt megkapjuk, szükség van egy úgynevezett inverterre is, ami a napelemrendszer részét képezi. Ez alakítja át az áramot, sőt még egyfajta védelmi funkcióval is rendelkezik: áramkimaradás, vagy más nagyobb probléma esetén szépen lekapcsolja a rendszert, hogy ne keletkezzen benne kár.

Ezt először nem értettem, hiszen, ha a napelemrendszer adja az áramot, ugye a Nap segítségével, akkor miért is érintene az áramszünet? A válasz egyszerű: többféle napelemrendszer létezik.

A legnépszerűbb a hálózatra visszatápláló rendszer, és, ha engem kérdeztek, talán ez a legjobb. Ez azt jelenti, hogy alapesetben a napelemrendszer látja el a házat árammal, ugyanakkor rá van csatlakoztatva a szolgáltatóra is. Így, ha áramszünet van, akkor a szolgáltatótól áramhoz tudunk jutni. Viszont, ha a mi rendszerünk teljesít túl, pontosabban, ha többet termelt, mint amit mi elhasználtunk, akkor a megmaradt áramot szépen eladhatjuk a szolgáltatónak. Ez szerintem egy tök jó win-win szituáció.

Vannak még a szigetüzemű napelemrendszerek. Ezek akkumulátorral működnek, vagyis így teljesen függetlenné lehet válni a szolgáltatótól. Egy ilyen rendszer, a megtermelt plusz áramot eltárolja, amit ugye a háztartás fel tud használni a kevésbé napsütéses napokon. Viszont így, ha bármi probléma adódik, akkor akár az is megeshet, hogy áram nélkül marad az ember. Persze, ennek azért kicsi a valószínűsége, de nem árt mindent számításba venni. Plusz, ez kevésbé környezetbarát a hálózatra visszatápláló rendszerrel szemben, hiszen ennek van akkumulátora, aminek az élettartama nem végtelen.

A harmadik napelemrendszer – fajta pedig a hibrid rendszer, ami ennek a kettőnek az ötvözete. Csatlakozik a szolgáltatóhoz, de akkumulátora is van. Ez egyébként egyre népszerűbb, ahogy olvastuk.

Szóval van miből válogatni. Laura hamar eldöntötte, hogy a “hálózatos verziót” szeretné, mert, ha szerencséje van, még pénzt is kap. Mivel a napelempalyazatok.hu oldala szimpatikus volt, ahogyan már említettem is, így őket szerette volna megbízni a dologgal. Az csak bónusz volt, hogy a szükséges helyszíni felmérést, ami minden esetben szükséges a biztonság érdekében, ingyenesen végzik el.

Nem is volt más dolgunk, mint kitölteni az árajánlatkérő lapot az oldalukon. Semmi extrát nem kértek, csupán azt kellett megadni, mennyi áramfogyasztás, illetve persze a személyes adatokat, hogy fel tudják venni vele a kapcsolatot. Abból pedig ők már meg tudják mondani, hogy hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni a napelemrendszer. Persze, ez nem egy tűpontos dolog, hiszen ez csak egy előzetes ajánlat, ami ugye változhat kicsit, de a helyszíni felmérés során már megállapítható a pontos összeg.

Ilyenkor egyébként megnézik, hogy alkalmas-e a tetőszerkezet a napelemrendszer telepítésére, milyen a tető dőlésszöge, milyen tájolású a ház. Szóval mindent, ami az optimális működéshez szükséges és fontos lehet.

Miután jelezte Laura az igényét, elég hamar meg is keresték őt telefonon, és le is tudtak egyeztetni egy időpontot a felmérésre. Szerencsére minden rendben volt, megkapta a pontos ajánlatot, amit el is fogadott. Egy kicsit azért várni kellett a telepítés időpontjára, de megérte. Bár akkor kicsit csalódott volt – de ez nem igazán jó szó -, amikor kiderült, hogy kicsit várni kell arra, hogy működjön is a napelemrendszer. Mert vannak engedélyeztetési folyamatok, amiket nem lehet kikerülni, és ezeknek is van határideje. De nagyon jófejek és segítőkészek a Pentele Solar-nál, mert segítenek ebben is eligazodni, nem egyedül kell megbirkózni a dologgal.

A napelemrendszer végül felkerült, és tökéletesen működik. És ha minden igaz, akkor ez még hosszú éveken, évtizedeken keresztül így is marad.