Mindennap éljünk úgy, hogy átgondoljuk az energiafogyasztásunk mértékét!

Reggel felébredünk, felkapcsoljuk a villanyt, megfőzzük a kávénkat, esetleg még munkába menetel előtt felrakjuk még kicsit tölteni a telefonunkat, és elolvasunk egy-két reggeli hírt. Hazaérve pedig sokan csak bekapcsoljuk a tévét és indulhat is az esti lazítást. Természetesen most nagyon általánosítva beszélek, hiszen mindenkinek más szokásai vannak, máshogy néz ki a reggeli rituálé. Egy azonban közös a fentebb leírt szokásokban – mindegyikhez energiára van szükség, ráadásul nem is kevésre.

Annyira a hétköznapjaink részévé vált a villamos energia, hogy már bele sem gondolunk abba, hogy mennyivel nehezebb lenne az életünk nélküle. Ma már annyira alapvetőnek vesszük, hogy zavartalanul működnek az elektromos készülékeink. Csak akkor tűnik fel, hogy mennyire szerves részét is képezi az életünknek az energiafelhasználás, ha áramszünet van. Ilyenkor rendre bosszankodunk, és kényelmetlenül érezzük magunkat, hiszen se villany, se számítógép, se internet, rosszabb esetben pedig fűtés sincsen. Ha elektromos tűzhelyünk van, ilyenkor még egy teát sem tudunk megfőzni.

Nem ártana elgondolkodnunk azon, hogy mennyi áramot fogyasztunk el egy nap alatt, és hogy ezért a Föld milyen árat fizet. Nemcsak otthon fogyasztunk áramot ugyanis, hanem munka közben is, hiába nem minket fog terhelni az a fránya villanyszámla. És ez még mindig csak egy kicsiny töredéke annak a hihetetlen energiamennyiségnek, amit egy nagyvállalat egy nap alatt képes elfogyasztani. És az eszközeink fejlődésével csak egyre több és több energiára lesz szüksége az emberiségnek, ebben biztosak lehetünk.

Érdemes lenne tehát elgondolkodnunk alternatív megoldásokon is, hiszen idővel tarthatatlan lesz az iram, amiben az energiaszükségletünk növekedni fog. Szerencsére a tudósok rajta vannak az ügyön, és újabb és újabb modern eszközökkel állnak elő, amivel a megújuló energiaforrásokat is hasznosítani tudjuk. Egyre népszerűbbek például a lakosság körében is a napelemek, amelyeknek szintén több típusa is létezik már. Naperőművek, szélerőművek, vízerőművek létesülnek világszerte, ami pozitív tendenciát mutat. Ugyanakkor a veszélyes atomerőművek is terjeszkednek. A legnagyobb problémát mégis a régi, lassan már omladozó, de jobb megoldás híján még mindig használatban lévő atomerőművek jelentik. Reméljük, hogy a jövőben a legtöbb energiát felhasználó iparágakat képviselő cégek hajlandóak lesznek gondolkodni a változtatáson, és fenntarthatóbb módszereket találnak majd ki az energiatermelésre. Addig is mi, egyszerű civilek próbáljuk megtenni a tőlünk telhetőt. Csökkentsük a fölösleges áramfogyasztásunkat (pl: ne hagyjuk égve a villanyt, ha nem is tartózkodunk az adott helyiségben), és próbáljunk meg nyitni az alternatív, megújuló energiaforrások felé. Ezzel nemcsak magunknak spórolhatunk meg jelentős pénzösszegeket, hanem a Föld lehetséges élettartamához is plusz éveket adhatunk, mielőtt odáig fajulna az energia utáni mohóságunk, hogy elpusztítjuk a saját otthonunkat.