Mennyi energiát vesz el az alkoholizmus?

Míg a háztartási áramot és más energiákat pontosan lehet mérni fizikai mértékegységekkel, azt, hogy egy ember mennyire energikus, mennyire életteli, mennyi energiája van, sokkal nehezebb meghatározni. Mégis, azzal megpróbálkozok ebben a rövid cikkben, hogy az alkoholizmusról néhány szót szóljak és arró, hogy ez hogyan teheti tönkre egy család életét.

Sajnos egyáltalán nem egyedi esetről van szó, egyes becslések szerint Magyarország lakosságának 9%-a alkoholista (a KSH 400.000 személyt mond, ez ennek a számnak valamivel kevesebb, mint a fele, de ez alulbecsült). Képzeld el, ha van 1000 magyar Facebook ismerősöd, átlagban 90 ismerősödnek alkohol problémái lehetnek!

Addiktológiai problémákkal fordulhatsz például a Felépülők központhoz. Ez egy nemcsak nevében családi szervezet, és nem csak azért, mert családoknak is segítenek (tehát ha közeli ismerősöd, családtagod, hozzátartozód alkoholbeteg, akkor is tudsz segíteni, például a családi konzultáció nevű programmal), hanem azért is, mert a 8 addiktológiai szakemberből hárman egy család tagjai, ahol a fiú, Dániel, és apja átestek az alkoholizmuson, de szerencsére már több mint 10 éve józanok. Sőt, nemcsak a köznapi értelemben azok, hanem az alkoholt teljes mértékben sikerült maguk mögött hagyniuk. Az általuk használt modell, a Minnesota modell azt veszi alapul, hogy az alkoholizmus egy betegség (nem egy tünete egy másik kórnak), amely kezelés nélkül progresszív, tehát az ember életét tönkreteszi, elveszi minden energiáját fontos dolgoktól, értékektől), és ez gyógyíthatatlan, de kezeléssel tünetmentessé tehető. Ez azt jelenti, hogy aki maga mögött hagyja az alkoholizmust, az sosem lesz képes szociális ivásra (érdekesség, hogy aki alkoholizmusra hajlamos, lehet, hogy soha életében nem tudott mértéket tartani, így szociális ivás helyett mindig a padlóra került, képszakadással, teljesen lerészegedve, csakúgy, mint Dániel, egészen 13 éves korától).

A Felépülők Központ azonban nemcsak konzultációkkal (a már említett családi mellett egyénivel és állapotfelméréssel is) lehet segítségünkre, hanem zászlóshajó programjukkal, a 28 napos bentlakásos programmal is, amely ilyen rövid idő alatt (ez tényleg az, főleg, ha az állami 3-6 hónapos, sőt, akár 1,5 éves programokra gondolunk) valós eredményt tud elérni, azaz a betegek közül 3/4-e tünetmentesen vezeti tovább az életét egy ilyen program után. A visszaesés sokkal kevésbé gyakori ebben a programban, mint az egyéni próbálkozások után.