Mennyi energia nyerhető ki egy gázpalackból?

Az energia világa rendkívül bonyolult, nem véletlenül fókuszál erre könyvtárnyi irodalom, több egyetemi szak, több ország kül- és geopolitkája, környezetvédelmi szervezetek, autógyártók – és a sor szinte végtelen lehet.

Amikor arra kerül a sor, hogy energiára van szükségünk otthon vagy vállalkozásunkban, sokszor a gázpalackok témája ritkán kerül elő a beszélgetésben, pedig ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás sokaknak, sok esetben. A közbeszédet és a személyes párbeszédeket is inkább uralják az elektromos lehetőségek (kezdve a napelemtől, napkollektortól, hőszivattyútól egészen az elektromos autókig), a megújuló energiaforrások (nap, szél, geotermikus, víz), talán csak a geopolitikai függőség és energia kereskedelem kapcsán jön elő gyakran a földgáz témája, de a gázpalackokon ezek is át szoktak siklani.

Van egy cég, Gázpalackfutár a neve, és ők azzal foglalkoznak, hogy nem csak eladják a gázpalackokat, amelyek egyébként százezer dologra használhatók, a közhiedelemmel ellentétben sokkal több hasznos gáz van, mint a PB gáz, hanem házhoz is szállítják őket.

Erre a szolgáltatásra Budapesten és az agglomerációban van lehetőség: közel 40 településre szállítanak. Az egyik ismérvük a sebesség: bár megrendeléskor elsősorban egy időpontban szokás megegyezni, sokszor megrendelés után 2-4 órával is kézhez kaphatjuk az életmentő gázpalackot, legyen szó egy családi ebédről vagy vacsoráról, vagy éppen elakadó munkáról például targoncagáz hiánya miatt. A cég egyik blogbejegyzésében büszkén állítja, hogy volt már rá példa, hogy egy megrendelést egyetlen perc alatt házhoz szállítottak, méghozzá teleportálás vagy más földönkívüli technológia nélkül. Természetesen ez csak nagyon szerencsés csillagállás alatt, egyszer történt meg. De arra is volt már példa, hogy a heti sokszor 100 házhozszállításból 10 címet sikerült másfél óra alatt elintézni! Vagyis a palackok levétele, cseréje, a fizetés, adminisztráció, és a címek közötti távolság összesen címenként 9 percet vett igénybe! Ez azért nem semmi!

A cég nemcsak PB gázt forgalmaz (én például sokáig azt hittem, hogy más gázt nem is szabad venni háztartásokba, de ez nem így van!), hanem argon gázt, corgon (szén-dioxid és argon keveréke) gázt, acetilén gázt, nitrogén gázt, oxigén gázt és szén-dioxid (CO2) gázt is. A gázpalackok világában úgy tűnik, abszolút otthon van a Gázpalackfutár csapata.