Hőszivattyú telepítés a jóval kisebb energiafelhasználás érdekében

Manapság egyre fontosabb, egyre többször közszájon forgó téma az energiatakarékosság, illetve az energiatudatosság. Persze sokan vannak, akik mintha bedugaszolt füllel élnék az életüket, tudomást sem vesznek az egyre nagyobb szennyezéssel járó, egyre hatalmasabbra növő energia-előállításról, illetve arról, hogy az emberek évről évre többet fogyasztanak. Itt most persze globálisan beszélünk, hiszen például Európában már kifejezetten figyelünk az ilyesmire, de Ázsiáról ugyanez már sokkal kevéssé mondható el. A lényeg, hogy ha mi, energiatudatos fogyasztók tenni szeretnénk valamit, akkor a lehetőségünk is megvan rá. Például olyan berendezésekkel, amik környezetkímélőek és alacsony fogyasztásúak. Például egy napelemes rendszer telepítése vagy egy hőszivattyú telepítés óriási mértékben csökkenteni tudja a kibocsájtásunkat, emellett az energiafogyasztásunk is teljesen megváltozik. Én is az utóbbi néhány évben lettem csak ennyire tudatos, de egyáltalán nem bántam meg. És azt sem, hogy végül a hőszivattyú telepítés mellett döntöttem.

A különböző megújuló energiát hasznosító rendszerek mind népszerűbbé és népszerűbbé válnak, és hogy őszinte legyek, én sem szerettem volna lemaradni erről. No, nem azért, mert divat lenne, sokkal inkább azért, mert példát szeretnék mutatni mindenkiszámára, aki továbbra is pazarló és környezetkárosító módon él. Tény, hogy egy ilyen rendszer befektetéssel jár, de az is hozzá tartozik, hogy behozzák az árukat, és onnantól kezdve már szinte teljes egészében “haszon”, amit termelnek. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy például egy hőszivattyúból vagy napelemekből bárki profitálhatna magánemberként, sokkal inkább úgy, hogy elképesztően sokat tudnak lefaragni a rezsiköltségből, így az eddig erre költött pénzt más célokra is fordíthatod. A hőszivattyú telepítés azért volt különösen szimpatikus számomra, mert például egy levegő-levegő vagy levegő-víz berendezés egyáltalán nem igényel nagy helyet, és akár több funkciót is képesek ellátni egyszerre. Márpedig manapság nem árt, ha valami több célra is használható, nem igaz?

Az emlegetett levegő-levegő hőszivattyú különösen felcsigázta az érdeklődésemet, ugyanis, ellentétben például a talajba építhető hőszivattyúkkal, ennek nincs szüksége annyi engedélyre és olyan költséges földmunkára. Egy talajkollektoros vagy talajszondás rendszer akár többszöröse is lehet költségeket tekintve, mivel az előbbinél egy viszonylag nagy földterületet szükséges feltárni 1,5-2 méteres mélységben, míg az utóbbi esetén 50-200 méter mély fúrást szükséges végezni. Ha valakinek nem áll rendelkezésre ehhez a kellő méretű és hozzáférhetőségű földterület, akkor ilyesmiben nem is érdemes gondolkodni, a hőszivattyú telepítés nem lesz kivitelezhető. Mindezt egyébként a klimaglobal.eu oldalról tudtam meg, miközben alaposabban utánanéztem a témának.

A klimaglobal.eu egy olyan cég weboldala, akik már jó pár éve foglalkoznak klímaberendezésekkel és hőszivattyúkkal, és ez utóbbi rendszereket az egész ország területén terveznek és építenek is. Viszont óriási előnyük, hogy senkit sem hitegetnek, ha valaki ilyesmivel keresi meg őket, akkor mindenképp végeznek helyszíni felmérést, melynek során kiderül, hogy milyen típusú, mekkora és milyen teljesítményű hőszivattyú telepíthető, ha egyáltalán lehetséges. Értelemszerű, hogy egy panellakás tulajdonosa számára ez nem egy járható út, viszont ha egy családi háznak nem elég nagy a kertje akkor a talajszondásat se fogják javasolni. Pontosan azt a gondolatomat igazolták, hogy a legpraktikusabb a levegő-levegő hőszivattyú, mivel ennek a kültéri egysége csak egy körülbelül két négyzetméteres betonalapot igényel, és bent akár több beltéri egység is üzemelhet róla. A klimaglobal.eu szakértő csapatának egy hőszivattyú telepítés, mondhatni, rutin munka, nagyon sokan fordultak már hozzájuk hasonlóval, éppen ezért mernek a saját munkájukra örök garanciát is vállalni.

Végül meggyőzve éreztem magam azok alapján, amiket a klimaglobal.eu oldalán olvastam: a hőszivattyú telepítés lesz az az energiatakarékos befektetés, amivel a házam fűtését modernizálni és fejleszteni szeretném. És ha jól választok, akkor a nyári klimatizálás is megoldató egy jó levegő hőszivattyúval! Kell ennél jobb bárkinek is? Most már csak azt kell összeszednem, hogy meglesz-e az anyagi forrásom hozzá. De szerintem nem kell már sokat várni, és ha biztos vagyok benne, hogy megvan a befektetéshez szükséges alapom, máris árajánlatot kérek a klimaglobal.eu-tól hőszivattyú telepítésre. Minek várjak még akár éveket, ha már most tehetek a kisebb energiafogyasztásért, alacsonyabb rezsiköltségért, kisebb károsanyag-kibocsájtásért? A Klímaglobál lesz az én kivitelezőm is, és mindenki másnak ajánlom őket, akit érdekel még a hőszivattyú telepítés témája, náluk nemigen talál kompetensebbet a témában!