Házhoz megy az energiatanusítvány!

A mai világban hihetetlenül fontos szerepet játszik az energia, az energiahatékonyság és magának ennek a kimeríthetetlennek tűnő “aranybányának” az okos használata. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő az sem, hogy jó néhány éve már kötelező az ingatlanoknak az energiatanusítvány.

Ez egy olyan papír, ami arról tanúskodik, hogy az adott ház vagy lakás milyen állapotban van valójában energetikai szempontból. Ennek a jellemzésére egy 12 fokú skála áll rendelkezésre, amibe a bizonyos pontok és számok teljesülése esetén lehet besorolni egy-egy ingatlant. Az, hogy mi határozza meg ezeket a pontokat, egyértelműen adja magát, hiszen energetikáról van szó: minden, ami energetikával kapcsolatos egy épületben. Tehát a szigetelések, a fűtés, a villamos hálózat, a nyílászárók minősége, a vízmelegítéshez használt rendszer(ek) és persze minden más, amivel a háztartás energiaelőállítás és / vagy felhasználás történik.

Azért rendkívül fontos az energiatanusítvány megléte, mert egy esetleges ingatlan cserénél ez a legalapvetőbb korrektség a két fél között. Hiszen sokkal szívesebben veszek meg autóból is olyat, aminek transzparens a műszaki élete úgymond, hát még ha egy házról vagy lakásról van szó, aminek az értéke akár egy autó többszöröse is lehet.

Ebből a megfontolásból 2009 óta kötelező minden új, 2012 óta pedig minden régi építésű ingatlannak ezzel az okmánnyal rendelkezni. Nekem tényleg meggyőződésem, hogy az energiatanusítvány megléte közös érdek, mert az alapját képezi egy tisztességes ingatlanvásárlásnak vagy eladásnak – attól függően honnan nézzük.

Itthoni viszonylatban ha gyorsan szeretnénk hozzájutni ehhez a papírhoz, remek választás az e-tanusitas.eu vállalkozás, akik energiatanusítványok készítésével és értékbecsléssel is foglalkoznak. Ezen a honlapon az árak mellett minden fontos információ megtalálható róluk és az energiatanusítványokról.