A megújuló energiáé a jövő!

Manapság már a csapból is az folyik, hogy az emberiségnek védenie kéne a környezetet, tudatosabban kellene fogyasztania és minden erőfeszítést meg kéne tenni, hogy fenntarthatóbban életmódot folytasson. Sokszor azt gondolják az emberek, hogy ők nem tudnak mit tenni, hiszen csak porszemek a gépezetben, pedig éppen ez lenne a lényeg, hogy ha mindenki tenne egy kicsit, akkor közös erővel meg tudnánk állítani környezetünk drasztikus pusztítását. Egy háztartás, egy család számos olyan apró lépést, változást tudna tenni, amely elősegíti ezt az áhított közös célt. Például elkezdhetik szelektíven gyűjteni a hulladékot, törekedhetnek arra, hogy kevesebb felesleges holmit vegyenek, a rendszeres bevásárlás alkalmával minél kevesebb csomagolt terméket válasszanak.

Az egyik legnagyobb változtatás egy háztartás számára az energiafogyasztás csökkentése vagy az energiavételezés megváltoztatása. Amikor egy családban beruházási döntést kell meghozni, akkor választhatják a környezetszennyezőbb vagy a környezettudatosabb utat. A sporoljnapelemmel.hu szakértőinek tapasztalata alapján egyre több háztartás látja be, hogy sokkal korszerűbb és hosszú távon olcsóbb megoldás, ha beruháznak egy napelem rendszer kiépítésébe a régi jól bevált, de környezetszennyezőbb és költségesebb gáz, olaj, vagy fafűtés helyett. Az új házak építésénél 2021-től már kritérium, hogy energetikailag minimum BB besorolást kapjanak, energiaigényük egy részét képes legyen a ház kielégíteni megújuló energiából. A legtöbb új építésű ház ezért már alapból napelemes rendszerrel van tervezve, a régi házak korszerűsítése azonban hatalmas költségek és rombolás árán valósítható meg, ezért sokan nem is mernek belevágni.

Szakértői tanács kérése azonban mindenki számára adott, hiszen a napelemmel foglalkozó cégek, mint a sporoljnapelemmel.hu is arra buzdítja a kétkedőket és ingadozókat, hogy kérjenek ingyenes árajánlatot és helyszíni felmérést. Akármilyen energetikai besorolású is valakinek a háza, napelemmel biztosan el lehet érni bizonyos fajta függetlenedést az áramszolgáltatóktól és középtávon askár még a nulla rezsit is kivitelezni lehet. Ehhez azonban szükség van a szakértők tanácsára. Egy helyszíni felmérés során megvizsgálják az épület energetikai jellemzőit, tájolását, a tető dőlésszögét, a napfényt akadályozó tényezőket, a ház szigetelését, a fűtési rendszer és a villamos hálózat állapotát, és ezután tesznek ajánlatot. Legtöbb esetben, ha igény van rá, a napelem rendszer kiépítése mellett tanácsot adnak a fűtés korszerűsítésére. Mivel a napelem áramot termel, így célszerű a fosszilis energiahordozókról átállni a villamosenergiával működő rendszerekre, például fűtőpanelek és hűtő-fűtő klímák alkalmazásával. Akinek kombicirkó kazánja van, annak is érdemes utána járni, hogyan lehetne a gáz üzemű kazánt elektromos kazánra lecserélni, melynek alapja lehet egy hőszivattyús rendszer.

Visszatérve a napelemre: a napelem rendszer árak nagyban függenek az adott lakóingatlan energiaigényétől, melyet a helyszíni felmérés során meg tud becsülni a szakember, de egy frissebb energetika tanúsítvány is hasznos lehet, ha éppen új ingatlanról van szó. A rendszer árában a legnagyobb költségtétel az inverter, mely egy olyan berendezés, ami a napelem paneljai áltat termelt egyenáramot a háztartási berendezések által használt váltóárammá alakítja, ennek különböző teljesítményű változatai vannak, minél nagyobb a teljesítménye, annál drágább. Az inverter méretét célszerű jól bemérni, mert az esetleges rendszerbővítés miatt ennek cseréje nagyon költséges lenne.

A napelem panelek bővítése ennél sokkal egyszerűbb, gyakorlatilag csak fel kell szerelni a panelt és már gyűjti is az áramot, a sporoljnapelemmel.hu Sharp Solar napelem paneleket forgalmaz, mely az egyik legmegbízhatóbb márka a piacon, a gyártó nem kevesebb, mint 25 év garanciát vállal a teljesítményére, ami azt jelenti, hogy a panel 25 év múlva is a gyári teljesítmény minimum 80%-ával fog működni, így ennek cseréjére biztos nem lesz szükség 25 éven belül, sőt!

A napelem rendszer szerelési díja is benne van az árajánlatban, a szerelés a projekt egyik legegyszerűbb mozzanata, mindössze 1-2 napot vesz igénybe, a tetőszerkezetnek azonban megbízhatónak és strapabírónak kell lennie. A helyszíni felmérés során megállapítják, hogy a tető alkalmas-e a napelemek megtartására. Nem kell nagy súlyt tartania, hiszen a panelek könnyűek, a tartószerkezetet azonban rögzíteni kell a tetőgerendákhoz, ha régebbi a tető, akkor ez problémát okozhat. Az inverter megfelelő helyének kialakításában a szakemberek tudnak tanácsot adni, ezt a szerelést is elvégzik. Az áramszolgáltatóval való ügyintézésben is segít a cég, mely a telepítési projektben talán a legidőigényesebb fázis. Igényelni kell náluk egy olyan speciális mérőórát, mely képes mérni az oda-vissza áramló villamosáram-mennyiséget. Tudni kell, hogy egy napelem rendszer nem csak a saját háztartásunkat látja majd el, hanem a környező házak áramellátásában is besegít, ezért a szolgáltató köteles térítést fizetni nekünk, napelemmel rendelkezőknek. Az esti órákban, amikor a napelem már nem működik, mi ugyanúgy vesszük az áramot a hálózatról, mint mások, de hó végi elszámolásnál a ki- és bemenő áramelszámolásnál jó eséllyel a villanyszámlánk 0 Ft lesz. Akkor működik megfelelően egy napelem rendszer, ha az éves fogyasztás és számlák tekintetében az egyenleg közel 0-ra jön ki. Ennek elérése távolinak tűnik, ugyanakkor már sokan kipróbálták és tényleg működik.

Az is előfordulhat, hogy valaki többet szeretne termelni, mint amennyire szüksége van, ennek is megvan a maga jogi háttere és lehetősége, ekkor napelem parkot lehet telepíteni a saját ingatlanunkra, nem csak a tetőszerkezetre, hanem a kert végébe, állványokra. Házi napelempark telepítésében is érdemes kérni szakértői tanácsot, ekkor a felmérés kicsit összetettebb lesz és az ügyintézés is komplikálódik a szolgáltatónál, de a sporoljnapelemmel.hu ebben is tud segíteni a megrendelőnek. A házi napelem parkkal akár az összes szomszéd villamosáram szükségletét ki lehet elégíteni, így csökkenthetjük a környezetterhelést a saját házunk táján.

A napelem rendszer telepítésének megtérülése függ a rendszer nagyságától és a háztartás fogyasztásától, emellett már az állami szféra is igyekszik ösztönözni a megújuló energia alkalmazását. Az újonnan kihozott otthonfelújítási támogatás keretein belül lehetőség van gyerekes családoknak pályázni 50%-os vissza nem térítendő támogatásra, mely azt jelenti, hogy a napelem rendszer árának felét az állam átvállalja a gyerekes családoktól, így az átlagosan számított 10 éves megtérülés lecsökkenhet 5 évre is. Egy átlagos rendszer garanciája 25 év (de ennél sokkal több ideig is képes hatékonyan működni), így 20 évig gyakorlatilag nem lesz villanyszámlánk, egy kezdeti, nagyobb befektetést követően akár függetleníteni is tudjuk magunkat a közüzemektől. Teljes elszakadásra csak akkor lenne lehetőség, ha sziget üzemű rendszert telepítenénk, de annak számos akadálya ismeretes. Mindenesetre az új támogatás lehetővé teszi, hogy a jövő kiszámíthatóbb, tervezhetőbb és sokkal környezettudatosabb és zöldebbé váljon a napelemes rendszerek telepítése által.

Összegezve tehát egy jól átgondolt napelem rendszer telepítésével hozzájárulhatunk környezetünk tisztulásához, az egészségesebb levegőhöz és így közvetetten bolygónk megmentéséhez, mindössze egy kis anyagi befektetés, ajánlatkérés és papírmunka választ el minket attól, hogy igazi környezetvédelmi harcosokká váljunk.